Missie en Visie
De groene kolenboer wil bijdragen aan een hernieuwbare energievoorziening in Nederland. Onze missie en visie is ook lokale landschapsbeheerders te verbinden met lokale gebruikers van hout en houtige biomassa. Tegelijkertijd wil zij de lokale productieketen van hout versterken om het landschap haar economische en natuurlijke status terug te kunnen geven.
Focus op hernieuwbare warmte
Wie kent nog de kolenboer? Lange tijd was het heel gewoon dat kolen aan de deur werden afgeleverd om huizen en bedrijven te verwarmen. Niet duurzaam, wel warm. De Groene Kolenboer is ontstaan met een knipoog naar dit verleden. De Groene Kolenboer biedt hernieuwbare warmte. Dat kan in de vorm van bijvoorbeeld warmtepompen, maar ook in de vorm van houtpellets, houtbriketten of houtsnippers gemaakt van landschapshout. Deze worden verkocht via de webshop.
Stimulering van hernieuwbare warmte en minder fijnstof
De Groene Kolenboer stimuleert eigenaren van conventionele houtverbranding over te stappen op houtpellets. Conventionele houtverbranding is vaak bedoeld als sfeerelement in de woonkamer en niet als hoofdverwarming. Pelletkachels zijn ook geschikt als sfeerelement, maar het rendement is meestal hoger en er is bovendien sprake van soms wel 95% minder fijnstof-uitstoot. Voor de verwarming van een woning of bedrijfspand adviseren wij overigens altijd om eerst andere opties te bekijken, zoals warmtepompen. We werken in dat kader samen met meerdere lokale energiecoöperaties en onafhankelijke specialisten.
Bedrijfsmatige energievoorzieningen
Ook voor bedrijfsmatige energievoorzieningen biedt de coöperatie diverse oplossingen, o.a. door zelf te investeren in een hernieuwbare energievoorziening en warmte te leveren in plaats van brandstof. Hiervoor is o.a. een investeringsmaatschap opgericht. Iedere casus wordt daarvoor opnieuw bekeken. Indien bijvoorbeeld een warmtepomp een geschikte oplossing biedt, behoort ook dat tot de mogelijkheden
Keten-coöperatie voor de houtindustrie
Wij zijn een coöperatie waarin we de productieketen voor hout willen samenbrengen met eindgebruikers in één organisatie, zonder tussenkomst van overbodige tussenhandel, opslag en transport. We investeren in zowel warmteproductie als landschapselementen. Vanuit die ketengedachte bieden onze ondernemersleden derhalve ook groendiensten, energieadvies en groenadvies aan. De Groene Kolenboer werkt aan het duurzaam verzamelen en transporteren van landschapshout naar een zagerij of pelletfabriek, maar neemt ook de verkoop van pellets voor haar rekening. Doel is hout in te zetten tegen een zo hoog mogelijke waarde, dus ook in de biobased chemie, meubelindustrie, etc. Er moet wat ons betreft zo weinig mogelijk rondhout gebruikt worden voor energieproductie.
Local for Local
Nu en in de toekomst komt landschapshout vrij waar nu nog geen duurzame en/of lokale bestemming voor is. Maar liefst 50 tot 60% van de Nederlandse houtsnippers wordt geëxporteerd. De Groene Kolenboer gaat ervoor zorgen dat het landschapshout weer lokaal kan worden ingezet. Simpel gezegd draag je door bijvoorbeeld het stoken met een pelletkachel bij aan de instandhouding en verbetering van het lokale landschap.
Winst inzetten voor landschapsbeheer
De coöperatie investeert 50% van de winst weer in het landschap. Erg belangrijk, want hout moet uit onze natuur komen en bij voorkeur uit onze eigen regio. Wat er aan hout uitgaat, willen we dan ook zoveel mogelijk opnieuw aanplanten en onderhouden voor toekomstig gebruik. Zo houden we de grondstofvoorziening in balans en versterken we onze eigen natuur. Door hieraan langjarige contracten te verbinden voor onderhoud en houtproductie, kunnen onze ondernemersleden de werkzaamheden uitvoeren, waardoor hieruit ook in de toekomst inkomsten voor de coöperatie verwacht worden.
Producten en diensten
De coöperatie heeft als doel om producten en diensten te verkopen en in te kopen, onder andere op het gebied van:
- diensten en producten ten aanzien van landschapsbeheer;
- het verzorgen van de logistiek rondom het proces van inzamelen van biomassa tot het verwerken hiervan;
- produceren van biomassa;
- aankoop van houtopstanden en restproducten die vrijkomen uit de exploitatie en onderhoud van bospercelen en landschapselementen;
- de verkoop en distributie van biomassa;
- promotie en advies ten aanzien van biomassaverbrandingsinstallaties;
- financiering van aankoop en installatie van biomassaverbrandingsinstallaties en aanverwante systemen.
Word lid
Zowel ondernemers als particulieren kunnen lid worden en de coöperatie actief ondersteunen.