Met de ISDE stimuleert het kabinet de aanschaf van kleinschalige installaties voor de productie van hernieuwbare warmte. De regeling kan worden gebruikt door zowel particulieren als zakelijke eindgebruikers. Het betreft een investeringssubsidie voor bijvoorbeeld zonneboilers, warmtepompen en pelletgestookte of houtsnipper gestookte ketels en kachels.

ISDE subsidie aanvragen

Wilt u in 2017 nog ISDE subsidie aanvragen? Dan kan dat nog, want op het moment van schrijven van dit artikel staat het geclaimde budgetbedrag op 66 miljoen euro. In totaal is in 2017 90 miljoen euro beschikbaar. Het budget voor de komende Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) in 2018 is € 100 miljoen. Met de ISDE stimuleert het kabinet de aanschaf van kleinschalige installaties voor de productie van hernieuwbare warmte. De regeling kan worden gebruikt door zowel particulieren als zakelijke eindgebruikers. Het betreft een investeringssubsidie voor bijvoorbeeld zonneboilers, warmtepompen en pelletgestookte of houtsnipper gestookte ketels en kachels.

SDE+ voor grotere installaties

Het subsidiebedrag is voor kleinere installaties. Grotere installaties (bijvoorbeeld een pelletketel van meer dan 500 kW vermogen) kunnen gebruik maken van de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Deze regeling richt zich op bedrijven en (non-profit) instellingen. Er zijn 6 categorieën waarvoor subsidie beschikbaar is: Biomassa, Geothermie, Water, Wind (land, meer en primaire waterkering) en Zon.

POPULARITEIT NEEMT TOE

De bekendheid van de regeling ISDE nam ook in 2017 toe. Investeringen in warmtepompen zijn het populairst bij zowel particulieren als bedrijven. We verwachten daarom dat het aantal aanvragen ook in 2018 groot zal zijn. Wilt u de regeling nog aanvragen, dan kunnen wij u helpen. Neemt u daarvoor contact met ons op.

Deskundige installateur

Nieuw voor 2018 is dat er een kwaliteitseis is toegevoegd t.a.v. de installatie van de installaties voor duurzame warmteproductie die via de ISDE gesubsidieerd worden. De eis van een deskundige installateur leidt er naar verwachting toe dat de kwaliteit van de installatie, en daarmee de duurzaamheid van de investering, zal verbeteren. Aanvragers van de ISDE-subsidie zullen bewijs moeten aanleveren dat de installatie door een deskundige installateur is uitgevoerd. Dit betekent een lichte verhoging van de administratieve lasten voor aanvragers van de subsidie, omdat deze een additioneel bewijsstuk moeten aanleveren. Dit wordt echter volgens de subsidieverstrekker gerechtvaardigd door het beter functioneren van de duurzame warmteproductie-installaties. Voor pelletkachels geldt in dit geval dat bijvoorbeeld de rookgasafvoer boven de nok van het dak moet uitsteken (een eis die wettelijk is vastgelegd, maar tot voor kort nog voor onduidelijkheid zorgde als gevolg van verschil in interpretatie).

MEER INFORMATIE

Wilt u meer informatie? Neemt u dan gerust contact met ons op.

De waardering van groenekolenboer.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 132 reviews.