Editie 2017 van het evenement VORST, op 10 oktober 2017 georganiseerd door o.a. cooperatie De Groene Kolenboer en Davo Bieren, is zeer goed ontvangen door het aanwezige publiek. Ook de organisatie is tevreden over het resultaat, aldus bestuurslid Hans Kostense: niet alleen was de opkomst voor het middagsymposium (met ruim 70 aanwezigen) naar verwachting, maar ook de kwalitatief sterke inbreng van de geinteresseerden heeft inmiddels geleid tot diverse afspraken in de komende weken.

Bestuurslid Rob Korten presenteerde dinsdag de activiteiten en doelstellingen van de nieuwe cooperatie voor het aanwezige bedrijfsleven. Sprekers als Jaap Starkenburg van Stichting IJssellandschap, cooperatie Ecopower uit Belgie; (50.000 leden sterk) en Stefan Lemmens van Fimavest deden vervolgens een verdiepingsslag en vertelden hoe de verschillende activiteiten in elkaar grepen en elkaar versterken.

Nuttige middag

Coordinator Circulaire Economie bij MKB Deventer Jeannette Vos bedankt de organisatie voor de leuke en nuttige middag tijdens het evenement Vorst: “Wij hebben veel geleerd over pellets. Daarnaast hebben wij met bewondering geluisterd naar hoe De Groene Kolenboer de randvoorwaarden heeft georganiseerd rondom de cooperatie en de financieringsvormen. De cooperatie presenteerde feitelijk de oprichting van 6 verschillende bedrijven en bedrijfsactiviteiten: een energiebedrijf, leasebedrijf, investeringsmaatschappij, groenfonds, groenbedrijf en adviesbureau. Daarmee zullen vanuit de gehele keten, van houtproducent tot eindgebruiker, duurzame projecten op een succesvolle manier kunnen worden gerealiseerd en geexploiteerd.”

Hefboom voor financiering

Hanno Littink van Bax Advocaten Belastingkundigen deed aan het eind van de middag uit de doeken waarom de aanpak van De Groene Kolenboer werkt en hoe deze een hefboom kan zijn voor financiering van vele duurzame initiatieven (van versterken van landschapselementen tot duurzame energieproductie) in de regio.

Groenfonds

Als laatste onderdeel van het symposium werd door Littink, Kostense en Korten een intentieverklaring getekend voor de oprichting van het groenfonds. Zij deden dat als vertegenwoordigers van Bax Advocaten Belastingkundigen, Cooperatie De Groene Kolenboer en Stichting Duurzaam Salland. Deze organisaties zullen samen de schouders eronder zetten om, in lijn met het beleid van De Groene Kolenboer, het groenfonds te realiseren.
3-Voudig Nederlands kampioen Woodcarving Sander Boom sloot deze tekensessie op zijn eigen manier af: er was geen lintje om door te knippen, dus hij zaagde de tafel waarachter de handtekeningen werden gezet met een kettingzaag doormidden en verklaarde de bar voor geopend.

MEER INFORMATIE

Gedurende het gehele evenement waren tussen de 100 en 125 mensen aanwezig. Heeft u het gemist omdat u aanwezig was bij een ander event op de Dag van de Duurzaamheid of keek u die avond naar de kwalificatiewedstrijd van het Nederlands mannen-elftal. Geen zorgen: de Groene Kolenboer zal op woensdagavond 6 december opnieuw informatie verstrekken aan geinteresseerden. Tijdstip en locatie worden nog nader bekend gemaakt op www.groenekolenboer.nl.
De waardering van groenekolenboer.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 96 reviews.