Hans Kostense presenteerde 18 mei jl. op het Energiecafé West-Overijssel de bedrijfsfilosofie van energiecoöperatie De Groene Kolenboer. Een aantal energiecoöperaties kwam naar zijn verhaal luisteren in Hoonhorst. Natuurlijk namen we ook een kijkje bij de dorpskachel! Het energiecafé was georganiseerd door Natuur en Milieu Overijssel en wordt beschouwd als Hét café voor lokale energie initiatieven in West Overijssel.

Programma

IM-makelaar Mario den Hoedt vertelde over de verschillende soorten houtachtige biomassa en hoe je als initiatief daar op een duurzame manier gebruik van kan maken. Mario verwees daarbij ook enkele malen naar initiatieven zoals die van De Groene Kolenboer en ook wij hebben in onze presentatie kunnen verwijzen naar momenten van goede samenwerking met Mario. Evert-Jan Hof (betrokken bij het energie-initiatief van Hoonhorst) gaf een rondleiding en vertelde over de dorpskachel die zij hebben gerealiseerd. Daarbij zijn zowel voordelen als enkele uitdagingen (m.n. de kwaliteit van de biomassa) onder de aandacht gebracht. Hans Kostense (de Groene Kolenboer) vertelde over ons eigen initiatief. Aan de orde kwamen het bedrijfsproces, de gekozen bedrijfsvorm en inhoudelijke aspecten waar de coöperatie zich op richt, zoals het vergaren en verkopen van pellets koppelen aan landschapsonderhoud.

Wat houdt zo’n energiecafé eigenlijk in?

Het Energiecafe West Overijssel is dé ontmoetingsplek voor lokale energie initiatieven zoals energiecoöperaties. Met het Energiecafe biedt Natuur en Milieu Overijssel een laagdrempelig platform voor onderlinge kennismaking en uitwisseling van ervaringen. Hierdoor wordt het makkelijker om elkaar te benaderen en het netwerk wordt hierdoor versterkt en vergroot. Ook gemeenten, zowel ambtenaren als bestuurders zijn van harte welkom. Want door samenwerking en afstemming kunnen projecten sneller gerealiseerd worden.

Initiatiefnemers

Het energiecafé wordt georganiseerd door Natuur en Milieu Overijssel en IM-makelaars van de provincie Overijssel

Waar, Wanneer en waarover

Wanneer: Donderdagavond 18 mei
Waar: Café Kappers, Kerkstraat 7, 7722 LR Hoonhorst.
Waarover: Hoe start je als lokaal initiatief een bio-energie project over houtachtige biomassa? Waar haal je de biomassa vandaan? En welke partijen zijn handig om bij je initiatief te betrekken?

De waardering van groenekolenboer.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 113 reviews.